Inainte de instalarea panourilor solare generatoare de apa calda, proprietarii trebuie sa isi puna intotdeauna intrebarea daca au suficienta cantitate de lumina, primita din partea soarelui. Aceasta curiozitate poate fi satisfacuta cu ajutorul specialistilor in domeniu, care vor specifica cu siguranta si exactitate cantitatea de lumina primita in locul in care se doreste amplasarea panourilor solare termice. Extrem de important de mentionat este si faptul ca zona in care panourile solare termice urmeaza a fi instalate trebuie sa fie lipsita in totalitate de umbra si, in mod obligatoriu, orientata catre sud.
Ceea ce nu multi dintre viitorii proprietari de panouri solare termice stiu, sta in masurarea sau cantarirea prezentei insolatiei din locul in care urmeaza a fi instalat sistemul. Aceasta poate fi determinate cu usurinta, cu ajutorul coordonatelor geografice si prin consultarea unei harti de insolatie, la care reprezentatii firmei specializate, cat si viitori proprietari de panouri solare termice au acces nelimitat. Aceasta consultare a hartii de insolatie este vitala, explicatia fiind variatia de temperatura a sezoanelor reci si a sezoanelor calde, prin urmare lipsa luminii din timpul verii fiind in scadere in timpul iernii. In aceasta situatie, este bine de stiut cantitatea de lumina pe care hartile de insolatie o pot dezvalui.
Pentru necunoscatori, insolatia reprezinta acea masura a energiei radiatiei solare, ce este primita de o suprafata data, intr-un anumit timp. In cele mai multe cazuri, cantitatea de energie solara patrunsa in atmosfera si care domneste pe suprafata Pamantului, este masurata in wati pe metru patrat (w/m2) ori kilowatt la or ape metro patrat pe zi (kW-h/ (m2-zi)).
In cazul Romaniei, aceasta este impartita in trei categorii/ zone principale de insorire, recunoscute dupa jocul de culori prezent pe harta de insolatie:
- Zona rosie este caracterizata prin coordonate ca >1450kWh/m2/an si are in teritoriu zone ca Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei
- Zona galbena, caracterizata prin coordonatele 1300-1450kWh/m2/an, cuprinde regiuni ca centrul si nordul Moldovei, Banatul, Transilvania, cat si regiunile carpatice si subcarpatice ale Munteniei
- Zona albastra, caracterizata prin coordinate ca 1150-1300kWh/m2/an, cuprinde regiunile de munte
Este absolut necesar ca partea pe care panoul urmeaza sa fie montat sa fie de orientare sudica, astfel incat razele soarelui sa aiba acces permanent, in timpul zilei, pentru o eficienta maxima.
Exista si variante sau situatii in care:
- Acoperisul poate fi orientat catre sud-est; in acest caz, soarele bate pe tot parcursul diminetii si dupa-amiezii
- Acoperisul poate fi orientat catre sud-vest; in acesta situatie, soarele va lumina cu razele sale panourile solare termice pe parcursul intregii dupa-amiezi si o parte din seara
Inainte de instalarea panourilor solare termice este recomandat sfatul unui specialist in domeniu. Acesta va indica in cel mai sigur mod, informatii pretioase si vitale, care constau in alegerea cea mai buna a locatiei, a unghiului de inclinare, cat si a directiei sud, cu ajutorul careia panoul solar poate absorbi intr-un mod cat mai eficient cantitatea maxima, in ceea ce priveste razele soarelui.
Comenteaza primul